Traumat ja vanhemmuus

Home  >>  Blogi  >>  Traumat ja vanhemmuus

Traumat ja vanhemmuus

On 24 tammikuun, 2016, Posted by , In Blogi, With Kommentit pois päältä artikkelissa Traumat ja vanhemmuus

Traumat ja vanhemmuus

Traumaterapiakeskus on julkaissut 2012 raportin ”Traumaperäisen dissosiaatiohäiriön vakauttaminen Suomessa” Projektiraportti 2009-2012. Raportissa kuvataan traumatisoituneiden ryhmähoitomallin pilotointia Suomessa. Projektissa oli mukana myös Joensuu. Mielenkiintoisempaa tietoa raportissa oli minulle kuitenkin traumatisoituneiden vanhemmuutta kuvaava artikkeli. Artikkelissa Kaarina Hästbacka tuo hyvin esille millaisia ongelmia dissosiaatiota kokevat joutuvat kohtaamaan vanhempina suhteessa muihin. Artikkeli valottaa myös lasten suhtautumista ja sitä, miten nämä asiat näkyvät lapsen ja vanhemman kiintymyssuhteessa.

Koska lukijaa tietysti kiinnostaa mistä puhun, niin seuraavassa lyhyesti vanhemmuuden haasteiden pääkohtia: Vanhemman vaikeudet säädellä vireystilaa, läheisyyden säätelyn vaikeudet, dissosiatiivisten puolien tuleminen esiin stressitilanteissa, muistivaikeudet ja depersonalisaatio/derealisaatio – oireet. Tiivistettynä voisi sanoa, että koska traumaperäisiin häiriöihin liittyy stressinsiedon ja väheisyyden/etäisyyden pitämisen vaikeudet ihmissuhteessa sekä herkkyys uhan kokemukselle, se häiriönä asettaa ylimääräisiä vaatimuksia sekä vanhemmalle että lapselle.

Suosittelen kaikille traumaterapiasta kiinnostuneille!