4 vinkkiä kuinka käyttää mielikuvaharjoitteita ja mindfulnessia koiran kanssa harrastaessa?

Home  >>  Blogi  >>  4 vinkkiä kuinka käyttää mielikuvaharjoitteita ja mindfulnessia koiran kanssa harrastaessa?

4 vinkkiä kuinka käyttää mielikuvaharjoitteita ja mindfulnessia koiran kanssa harrastaessa?

On 2 kesäkuun, 2016, Posted by , In Blogi, With Kommentit pois päältä artikkelissa 4 vinkkiä kuinka käyttää mielikuvaharjoitteita ja mindfulnessia koiran kanssa harrastaessa?

Olen tarjonnut psyykkistä valmennusta koiraharrastajille ryhmämuotoisena. Erityisesti mielikuvaharjoitukset koettiin mielenkiintoisiksi. Ymmärsin, että ainakaan osallistujat eivät olleet aiemmin sellaisia kokeillut koiran kanssa toimiessaan.  Psyykkinen valmennus onkin alueena uusi ja sitä on alettu soveltaa entistä laajemmin eri ryhmille. Sama koskee mindfullnessharjoituksia, joita sovelletaan nykyisin mm. syömisessä, työelämässä ja lapsille.

Kuinka sitten soveltaa mindfulnessia tai psyykkistä valmennusta koiran kanssa harrastaessa?

  1. Rauhoita itsesi ennenkuin menet koiran kanssa samaan tilaan tai alat tehdä harjoitusta

Ennen harjoitussession aloitusta voit tiedostaa omat sen hetkiset tuntemuksesi. Oletko miten stressaantunut? Huolissasi jostakin? Esim. harjoituksen onnistumisesta. Oliko sinulla rankka päivä töissä tai vaikkapa lapsen kanssa riitaa kotitöistä ennen lähtöä? Mikäli olet jotenkin levoton tai ahdistunut yritä paikallistaa tämä tunne kehossa. Kosketa tätä aluetta sopivalla tavalla. Jos tunne tuntuu vaikkapa vatsan alueella, niin voit vaikkapa vähän silittää vatsaa tai tehdä hierovaa liikettä. Jos hartiat ovat jäykät, niin voit vaikkapa nostaa hartioita joitakin kertoja. Jos jaloissa tuntuu levottomuutta ja stressiä niin hypi vaikka vähän. Stressi pyrkii yleensä kehosta ulos jonkinlaisena liikkeenä ja siksi tämän tyyppiset harjoitukset auttavat.

Voit myös kiinnittää huomiosi johonkin näkemääsi asiaan ja kiinnittää katseen siihen joksikin aikaa. Erityisesti luonnon ja maiseman näkeminen rentouttaa. Kuulin tänään, että tulen, veden ja nukkuvan lapsen katselua pidetään rentouttavimpina. Kannattaa kokeilla!

Huomion kiinnittäminen tähän hetkeen auttaa siihen, että keskityt siihen mitä olet tekemässä ja luet koiraa paremmin.

  1. Käy onnistunut rata/liikesarja mielikuvissasi läpi ennen varsinaista toimintaa.

Onnistuneet urheilijat hyödyntävät mielikuvaharjoittelua käymällä kuviteltuja onnistuneita suorituksia mielessään läpi uudelleen ja uudelleen. Näin sinunkin on hyvä tehdä! Tämä harjoittelu kannattaa aloittaa kotisohvalla jo viikkoja aiemmin ja toistaa monta kertaa. Ennen varsinaista suoritusta tehdään yleensä ”pikakelaus” onnistuneesta suorituksesta. Mielikuvaharjoituksen voima perustuu siis siihen, että sitä toistetaan monesti. Voit poimia harjoitukseen myös ”merkkejä”. Eli harjoituksen tietyssä kohdassa ajattelet esim. jotain sanaa tai kuvaa. Tästä tulee ikäänkuin kirjanmerkki jonka mieleenpalauttaminen varsinaisessa suorituksessa auttaa sinua suoriutumaan paremmin. ”Kirjanmerkit” soveltuvat esim. erittäin hankaliin kohtiin suorituksessa.

  1. Pyri löytämään harjoituksessa koiran toimintaan sopiva vire itseltäsi.

Koirat ovat yksilöllisiä. Jotkut koirat reagoivat pieneenkin liikkeeseen ylienergisesti. Jotkut koirat taas toimivat hyvin matalalla intensiteetillä. Pyri korjaamaan koirasi energiaa niin, että suorituksesta tulee oikea rytminen. Pyri laskemaan tai nostamaan omaa intensiteettiäsi sen mukaan, miten koira tänään toimii. Esim. kävele nopeammin tai rytmikkäämmin. Nosta tai laske äänenpainoasi. Kokeile kotona eri tapoja ja seuraa miten koirasi niihin reagoi, niin voit hyödyntää koiran lukutaitoasi harjoituksissa paremmin.

Jos pyrit madaltamaan koiran energiaa madaltamalla omaasi voit käyttää mielikuvissa apuna esim. ajatusta mudasta, sumusta, harmaasta, usvasta jne. Ajattele mielikuvia, jotka saavat mielialasi ja toimintasi hitaammaksi. Jos taas pyrit korottamaan koiran energiaa ja omaasi voit ajatella iloisia ja energisiä ajatuksia, kuten kesä, uiminen, hyppiminen, juokseminen, jäätelö/suklaa/makeiset jne. Mitä vain minkä itse koet sinua energisoivaksi.

  1. Nollaa tilanne kun suoritus on ohi

Teet teille molemmille palveluksen kun et jää liikaa miettimään suoritusta jälkeen päin, etenkin jos se meni heikosti. Koira ei osaa lukea sitä, miksi murjotat koko kotiinmeno matkan tai tiuskit kotona läheisillesi. Se saa sinusta korkeintaan huonon käsityksen. Myöskään läheisesi eivät tykkää äyskimisestä. Pyri siihen, että jokainen epäonnistuminen on askel lähemmäksi onnistumista. Jokainen korjaus on merkki siitä, että olet kehittymässä. Koirasi arvostaa sitä, että hyväksyt kunkin suorituksen sellaisena kuin se siinä hetkessä on. Jos olet luonteeltasi sellainen, että kierrokset nousevat epäonnistumisesta kovasti tee aktiivisesti työtä tämän luonteenpiirteen voittamiseksi. Älä anna itsellesi lupaa tulla huonolle päälle. Vaadi itseäsi rauhoittumaan. Mielikuvaharjoituksissa voit esim. ajatella alaspäin liikkuvaa hissiä kun pyrit madaltamaan ärtynyttä mielialaa. Tai hidastavaa junaa.

Harjoittelun iloa kaikille, t.Sari, Tatsi ja Jasu!