Täältä apua masennuksen tunnistamiseen ja hoitoon!

Masennus on Suomessa tunnetusti kansansairaus. Pitkittyessään ja hoitamattomana masennuksen oireista tulee säännöllisesti käyvä vieras ja mörkö. Miten masennusta vastaan voi sitten taistella muutoinkin kuin lääkkeillä ja psykoterapialla? Masennusta on monen tyyppistä ja kaikki keinot eivät käy kaikille. Tässä kuitenkin joitakin vinkkejä jotka voivat auttaa.

Yksi tehokkaimmista tavoista on ajattelun kääntäminen muihin asioihin. Masennus on kuin blues sävelemä mielen taustalla. Mitä enemmän kiinnität siihen huomiota, sitä kovempi on volyymi. Kääntämällä ajatukset systemaattisisesti  muihin asioihin vähennät volyymia ja saat ainakin hetken hengähtää negatiivisilta ajatuksiltasi.

Ajatusten pois kääntämiseen oiva tapa on keskustella jonkun toisen kanssa. Voit tehdä tämän livenä, internetissä tai puhelimella. Pääasia, että kiinnität huomiosi poispäin mielen sisäisestä keskustelusta. Toinen tehokas tapa on alkaa tehdä jotakin. Jos keksit jotakin todella kiinnostavaa, niin vielä parempi. Tähän käy kuitenkin kaikki, esim. imurointi, tiskaaminen, pölyjen pyyhkiminen, lumen kolaaminen jne.

Huomion poiskiinnittämisessä auttaa fyysinen toiminta. Urheilun kaltaiset suoritukset purkavat kehosta myös stressiä ja keho erittää hormoneja, jotka piristävät mieltä.

Vaikka masentuneena olo tuntuisi toivottomalta ei ole syytä jäädä tuleen makaamaan. Keinoja taistella masennusta vastaan on paljon.

Masennuksen tunnistaminen kliinisesti

Kliinisessä työssä masennusta arvioidaan yleensä ensimmäisenä BDI-21 testillä. Se on erilaisista testeistä käytetyin:

Eri ikäisten masennus ja erityyppiset masennuksenmuodot ilmenevät jonkin verran eri tavoin. Tästä syystä yhtä ainutta tapaa diagnosoida masennus ei ole olemassa. Lue artikkeli ”Masennuksella on monta eri tyyppiä”.

Vakavin masennukseen liittyvä sairaus on psykoottisen masennuksen lisäksi kaksisuuntainen mielialahäiriö, joka voi olla myös voimakkaasti masennus painotteinen.

”Artikkeli – Kaksisuuntainen mielialahäiriö – mielialojen vuoristorata

Masennusta on usein myös liitännäissairautena ja oireena erilaisissa muissa psykiatrisissa ongelmissa. Muunmuassa traumatisoitumiseen ja stressiin liittyy usein masennusta. Seuraavissa artikkeleissa lisätietoa asiasta.

Katso myös blogitekstini: tunnista masennusoireet


Psyykkistä valmennusta, työterveyspsykologia ja työnohjausta saat soittamalla tai laittamalla sähköpostia. Käy siis katsomassa nettisivuni, jos sinulle on jää kysyttävää ole yhteydessä. https://mielenkaari.com/

Kuvat: Tältä masennus oikeasti näyttää - MTVuutiset.fi
(Masennus)